Szaszłyki to bardzo prosty sposób na fajnie wyglądające i pyszne danie. Dowolność w dobieraniu składników sprawia, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Podstawą do dobrego szaszłyka są warzywa, które po upieczeniu zyskują wspaniały aromat tak mało przez nas znany. Które warzywa do szaszłykówhttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/warzywa-do-szaszlykow/ – są najlepsze?

Przepis na szaszłyka idealnego

Chyba nie istnieje jedna receptura na szaszłyka dla wszystkich. Ile osób, tyle gustów, a fenomenem szaszłyka jest to, że każdy znajdzie tu prędzej czy później połączenie idealne dla siebie. Warto jednak trzymać się jednej złotej zasady, mianowicie aby składniki znajdujące się na jednym szpikulcu szaszłykowym miały zbliżony czas pieczenia. Jeśli delikatne warzywa do szaszłyków zestawimy z mięsem, które wymaga długiej obróbki termicznej, to w efekcie uzyskamy twardawe mięso i dobre warzywa lub dobre mięso i przypalone warzywa. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zestawienie składników pod względem długości pieczenia.

Najlepsze warzywa do szaszłyków

Właściwie nie ma tu wielu zasad, które warto przestrzegać, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Wybieramy warzywa, które najbardziej lubimy i staramy się je tak komponować, aby na jednym szaszłyku nie było więcej niż jedno warzywo o dominującym aromacie.

Pieczone warzywa są bardzo niedocenione i naprawdę starajmy się, aby na szpilce szaszłykowej znalazło się 70 proc. warzyw, jako wspaniały dodatek do mięsa. Konkretnie rzecz ujmując do szaszłyka świetnie sprawdzą się wszystkie warzywa, które można upiec czyli: papryka, bakłażan (wcześniej nasolony i opłukany, aby pozbyć się gorzkiego smaku), cukinia, dynia, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, burak, szparagi, cebula, brokuł, kalafior.

Jakie mięso będzie dobrze komponowało się z warzywami?

Najprzyjemniejszym mięsem do szaszłyków jest mięso drobiowe zarówno z kurczaka jak i z indyka, ponieważ wymaga stosunkowo krótkiego czasu pieczenia i pasuje do każdego warzywa.

Wieprzowina pokrojona w niewielkie kosteczki plus te warzywa do szaszłyków, które potrzebują dłuższego grillowania, czyli na przykład ziemniaki, buraki, marchewka.

Mięso aby było soczyste i aromatyczne parę godzin przed przygotowaniem należy zamarynować. Umyte, osuszone i pokrojone kawałki posypujemy ulubionymi przyprawami i odstawiamy do lodówki.

Czy owoce i sery też się nadają do połączenia z warzywami?

Rewelacyjnym dodatkiem, ale w niewielkiej ilości są aromatyczne sery, które wplatamy naprawdę bardzo symbolicznie w szaszłyka, aby nie zdominowały smaku całej przekąski. Słodkość owoców bardzo przyjemnie przełamuje wytrawny smak mięsno-warzywny, ale z tym również należy bardzo ostrożnie, żeby nie przedobrzyć.

Jak właściwie upiec szaszłyki z warzywami?

Oczywiście grillowane szaszłyki będą najwspanialsze, ponieważ nic nie zastąpi dymnego aromatu potrawy.

Warzywa do szaszłyków na ruszcie grillowym czasami lubią się przyklejać, dlatego warto skorzystać z folii lub tacek aluminiowych, aby ułatwić sobie sprawę.

Jeśli nie mamy możliwości grillowania, piekarnik z funkcją grilla równie dobrze się spisze. W początkowej fazie pieczenia warto szaszłyki zawinąć w papier do pieczenia, aby wszystko dobrze się udusiło. Parę minut przed końcem odwijamy papier aby szaszłyki ładnie się przyrumieniły. Dzięki takiemu zabiegowi, zarówno nasze mięso jak i warzywa nie będą suche.

Warzywa są nieodzowne w diecie każdego człowieka, dlatego cały czas szukamy urozmaiceń, w jaki sposób je przyrządzać, aby zachęcić nawet najmłodszych do ich spożywania. Szaszłyki są bardzo zdrową i atrakcyjną przekąską, której nie oprze się nawet największy przeciwnik warzyw.